Какво е Витамин В15 (Пангамова киселина)?
Витамин B15, известен също като пангамова киселина, е съединение, което не се счита за есенциален витамин. Той е познат още и като DMG, открит е сравнително скоро, през 1951 г., от Ърнест Кребс. През 60-те години добива популярност в Съветския съюз, където се използва за лечение на алкохолици (намалява симптомите на махмурлук и регенерира черния дроб). При спортисти се използва, защото подобрява физическата издръжливост и намалява мускулната умора.
Ето най-важното, което трябва да знаете за витамин B15 (пангамова киселина):
Основни характеристики:
Пангамова киселина:
- Пангамовата киселина е съединение, състоящо се от D-глюконова киселина и диметилглицин (DMG). Тя е открита в 50-те години на 20-ти век и първоначално е наречена витамин B15.
Статус на витамин:
- Витамин B15 не е признат като есенциален витамин от повечето медицински и здравни организации.
Потенциални ползи:
Подобрява имунния отговор:
- Витамин B15 може да подпомогне укрепването на имунната система и да подобри защитните механизми на организма.
Подобрява окисляването на глюкозата и липидите:
- Пангамовата киселина може да подпомогне ефективното окисляване на глюкозата и липидите, което води до по-добро производство на енергия.
Подпомага регенерирането на хрущялна и мускулна тъкан:
- Витамин B15 може да ускори процесите на възстановяване и регенерация на хрущялната и мускулната тъкан.
Стимулира дишането в невроните, което предизвиква умствена възбуда:
- Пангамовата киселина може да стимулира клетъчното дишане в невроните, което води до повишена умствена активност и бдителност.
Засилва концентрацията и подобрява процесите на паметта:
- Витамин B15 може да подобри концентрацията и да подпомогне когнитивните функции, включително процесите на запаметяване и припомняне.
Детоксикация и чернодробна функция:
- Поддръжниците на витамин B15 твърдят, че той подпомага детоксикацията на черния дроб и може да подобри чернодробната функция.
Подобряване на физическата издръжливост:
- В някои източници се посочва, че пангамовата киселина може да подобри физическата издръжливост и да намали умората, въпреки че научните доказателства за тези твърдения са ограничени.
Подобряване на кислородната употреба:
- Някои проучвания предполагат, че пангамовата киселина може да подобри използването на кислород в клетките, което може да е полезно за спортни постижения и възстановяване.
Източници:
Хранителни източници:
- Пангамовата киселина се намира в малки количества в някои храни, като кафяв ориз, бирена мая, тиквени семки, слънчогледови семки и телешки черен дроб.
Хранителни Добавки:
- В България пангамовата киселина се продава като хранителна добавка позната като DMG (диметилглицин).
Недостиг на Витамин б15:
Симптоми на недостиг:
Недостигът на този продукт може да доведе до хронични заболявания на косата и кожата, както и до затлъстяване. Поради тази причина пангамовата киселина е наричана пазител на красотата. Той е необходим за регенерацията на тъканите, а ниското му ниво води до проблеми, като екзема, псориазис, акне и дерматози. При симптоми на дефицит е нужно да си го набавите, като хранителна добавка с Витамин B15.
Дозировка и безопасност:
Препоръчителна дневна доза:
Препоръчителната дневна доза на витамин B15. Няма установени стандарти за прием на витамин B15. Въпреки това се приема, че дневна доза от 50-100 mg е достатъчна за нашия организъм и няма токсичен ефект върху него. Някои спортисти са приемали много по-високи дози от препоръчваните, което е довело до гадене.
Начин на Прием:
Важен въпрос е времето за приемане на витамин B15. Трябва да се приема след основно хранене.
Безопасност:
Важно е да не се комбинира пангамова киселина с препарати със стрихнин или други препарати със същия ефект. Стрихнинът води до блокиране на глициновите рецептори в клетките. На практика това означава, че не трябва да приемате добавки, съдържащи витамин B15, когато използвате антибиотици и сулфонамиди, тъй като те взаимодействат и засилват ефектите на тези вещества
Заключение:
Витамин B15, или пангамова киселина, е съединение, което се използва, като хранителна добавка, поради изброените ползи за здравето. Антиоксидантни свойства, подобряване на чернодробната функция, физическата издръжливост и използването на кислород. Дългосрочната употреба на пангамова киселина води до повишаване на активността на кръвоносната система и сърдечния мускул. Това води до подобрена мозъчна функция и когнитивни способности. Този ефект води до препоръчването на витамин B15 на пациенти, страдащи от деменция. Интересното е, че някои психиатри препоръчват прием на витамин B15 от деца с аутизъм.