Витамин В15 (Пангамова киселина) най-важното което трябва да знаете?

Какво е Витамин В15 (Пангамова киселина)?

Витамин B15, известен също като пангамова киселина, е съединение, което не се счита за есенциален витамин. Той е познат още и като DMG, открит е сравнително скоро, през 1951 г., от Ърнест Кребс. През 60-те години добива популярност в Съветския съюз, където се използва за лечение на алкохолици (намалява симптомите на махмурлук и регенерира черния дроб). При спортисти се използва, защото подобрява физическата издръжливост и намалява мускулната умора.

Какво е Витамин В15 (Пангамова киселина) най-важното което трябва да знаете?

 Ето най-важното, което трябва да знаете за витамин B15 (пангамова киселина):

Основни характеристики:

Пангамова киселина:

  • Пангамовата киселина е съединение, състоящо се от D-глюконова киселина и диметилглицин (DMG). Тя е открита в 50-те години на 20-ти век и първоначално е наречена витамин B15.

Статус на витамин:

  • Витамин B15 не е признат като есенциален витамин от повечето медицински и здравни организации.

Потенциални ползи:

Подобрява имунния отговор:

  • Витамин B15 може да подпомогне укрепването на имунната система и да подобри защитните механизми на организма.

Подобрява окисляването на глюкозата и липидите:

  • Пангамовата киселина може да подпомогне ефективното окисляване на глюкозата и липидите, което води до по-добро производство на енергия.

Подпомага регенерирането на хрущялна и мускулна тъкан:

  • Витамин B15 може да ускори процесите на възстановяване и регенерация на хрущялната и мускулната тъкан.

Стимулира дишането в невроните, което предизвиква умствена възбуда:

  • Пангамовата киселина може да стимулира клетъчното дишане в невроните, което води до повишена умствена активност и бдителност.

Засилва концентрацията и подобрява процесите на паметта:

  • Витамин B15 може да подобри концентрацията и да подпомогне когнитивните функции, включително процесите на запаметяване и припомняне.

Детоксикация и чернодробна функция:

  • Поддръжниците на витамин B15 твърдят, че той подпомага детоксикацията на черния дроб и може да подобри чернодробната функция.

Подобряване на физическата издръжливост:

  • В някои източници се посочва, че пангамовата киселина може да подобри физическата издръжливост и да намали умората, въпреки че научните доказателства за тези твърдения са ограничени.

Подобряване на кислородната употреба:

  • Някои проучвания предполагат, че пангамовата киселина може да подобри използването на кислород в клетките, което може да е полезно за спортни постижения и възстановяване.

Източници:

Хранителни източници:

  • Пангамовата киселина се намира в малки количества в някои храни, като кафяв ориз, бирена мая, тиквени семки, слънчогледови семки и телешки черен дроб.

Хранителни Добавки:

  • В България пангамовата киселина се продава като хранителна добавка позната като DMG (диметилглицин).

Недостиг на Витамин б15:

Симптоми на недостиг:

Недостигът на този продукт може да доведе до хронични заболявания на косата и кожата, както и до затлъстяване. Поради тази причина пангамовата киселина е наричана пазител на красотата. Той е необходим за регенерацията на тъканите, а ниското му ниво води до проблеми, като екзема, псориазис, акне и дерматози. При симптоми на дефицит е нужно да си го набавите, като хранителна добавка с Витамин B15.

Дозировка и безопасност:

Препоръчителна дневна доза:

Препоръчителната дневна доза на витамин B15. Няма установени стандарти за прием на витамин B15. Въпреки това се приема, че дневна доза от 50-100 mg е достатъчна за нашия организъм и няма токсичен ефект върху него. Някои спортисти са приемали много по-високи дози от препоръчваните, което е довело до гадене.

Начин на Прием:

Важен въпрос е времето за приемане на витамин B15. Трябва да се приема след основно хранене.

Безопасност:

Важно е да не се комбинира пангамова киселина с препарати със стрихнин или други препарати със същия ефект. Стрихнинът води до блокиране на глициновите рецептори в клетките. На практика това означава, че не трябва да приемате добавки, съдържащи витамин B15, когато използвате антибиотици и сулфонамиди, тъй като те взаимодействат и засилват ефектите на тези вещества

Заключение:

Витамин B15, или пангамова киселина, е съединение, което се използва, като хранителна добавка, поради изброените ползи за здравето. Антиоксидантни свойства, подобряване на чернодробната функция, физическата издръжливост и използването на кислород. Дългосрочната употреба на пангамова киселина води до повишаване на активността на кръвоносната система и сърдечния мускул. Това води до подобрена мозъчна функция и когнитивни способности. Този ефект води до препоръчването на витамин B15 на пациенти, страдащи от деменция. Интересното е, че някои психиатри препоръчват прием на витамин B15 от деца с аутизъм.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара
Витамин б комплекс цена
Клаген
Витамин б комплекс цена