Витамин В6 (Пиридоксин) най-важното което трябва да знаете?

 Какво е Витамин В6 (Пиридоксин) ?

Витамин B6, известен още като пиридоксин, играе решаваща роля за подобряване на усвояването на магнезий в тялото. Той участва в множество метаболитни процеси, регулира работата на нервната система, а оптималното му ниво влияе върху положителното настроение. Пиридоксинът също допринася за образуването на антитела, които предпазват тялото от инфекции. Този основен витамин може да се намери както в животински, така и в растителни продукти. Но коя добавка B6 да изберете, каква е оптималната дневна доза и какви са ефектите от дисбалансите в количеството му в организма? Отговорите на тези въпроси се крият в тази статия.

Витамин B6 обикновено се свързва с магнезиеви добавки поради способността му да подобрява усвояването на магнезий, той изпълнява и много други функции. Той влияе върху метаболизма на аминокиселините, протеините и мастните киселини. Най-важното е, че е от съществено значение за превръщането на хема в хемоглобин, като по този начин влияе върху правилното разпределение на кислорода до всяка клетка в тялото. Пиридоксинът също играе роля в имунните процеси, включително образуването на антитела, като по този начин засилва отговора на имунната система.

Какво е Витамин В6 (Пиридоксин) най-важното което трябва да знаете?


Пиридоксин – Ролята на витамин В6 в организма

Витамин B6 играе жизненоважна роля в множество ензимни реакции. Участва в метаболизма на аминокиселините, липидите и въглехидратите. Пиридоксинът има благоприятен ефект върху нервната система, особено върху синтеза на невротрансмитери като серотонин и допамин, оказвайки влияние върху вашето психическо състояние и благополучие. 

Витамин В6 е ключов компонент за правилното функциониране на имунната система, тъй като участва в образуването на антитела, лимфоцити и други имунни клетки. Това съединение регулира правилния синтез на хемоглобина, отговорен за транспортирането на кислород до тъканите и клетките в цялото тяло. Освен това пиридоксинът има антиоксидантни свойства и улеснява усвояването на магнезий, желязо и витамин В12.


Дозировка на витамин B6

Подобно на други витамини от B група, пиридоксинът не се съхранява в тялото, така че трябва да се набавя постоянно чрез диета или добавки, ако приемът е недостатъчен. Наблюдава се повишено търсене на пиридоксин, особено при хора, които злоупотребяват с алкохол и пушачи. Освен това употребата на определени лекарства като хидралазин, L-DOPA, пенициламин, орални контрацептиви може да допринесе за дефицит на витамин В6. Разбиране на дефицита и излишъка на витамин В6

Витамин B6 играе решаваща роля за цялостното ни здраве, но както дефицитът, така и излишъкът могат да имат значително въздействие върху тялото ни.


Симптоми и ефекти от дефицит на витамин B6

Въпреки че дефицитът на витамин B6 е рядък, той може да възникне при хора с бъбречни заболявания, особено тези, които са на диализа или пациенти с бъбречна трансплантация. Нивата на дефицит могат да се наблюдават и при състояния като ревматоиден артрит, целиакия, болест на Crohn и други автоимунни заболявания. 

Ниските нива на витамин B6 се проявяват чрез кожни проблеми като екзема, себореен дерматит, обриви и сърбеж, заедно с потенциални неврологични симптоми като анемия, депресия и други нервни разстройства. Освен това, намалените нива на витамин B6 могат да нарушат образуването на антитела, което води до намален имунитет и повишена чувствителност към инфекции.


Симптоми и ефекти от излишъка на витамин В6

Изследванията показват, че консумацията на умерени дози витамин B6, до 10 mg на ден, обикновено не причинява странични ефекти. Въпреки това, продължителният прием на значително по-високи дози, надвишаващи 200 mg на ден, може да доведе до неврологични симптоми като изтръпване, особено в ръцете и краката. Тези неврологични смущения често изчезват след преустановяване на приема на добавки с витамин В6.


Естествени източници на витамин B6

Богати Храни източници на витамин В6 включват риба, месо и месни субпродукти, което представлява 75-100% от приема на пиридоксин от животински произход. Храните на растителна основа като картофи, листни зеленчуци, банани, авокадо, пълнозърнести храни и яйца също съдържат витамин В6, макар и в по-ниски количества. Обработката на тези храни чрез готвене и пържене може да доведе до значителна загуба на хранителни вещества, което подчертава значението на разнообразния хранителен избор за оптимален прием на витамин B6.


Избор на правилната хранителна добавка с витамин B6

В случаите, когато диетичният прием на витамин В6 е недостатъчен, може да се обмисли прием на хранителни добавки с Витамин б6. Когато избирате добавка с витамин B6, опциите варират от формулировки на витамин B комплекс до самостоятелни продукти с витамин B6. Максималната препоръчителна дневна доза за витамин B6 в добавки е 18 mg. Както фармацевтичният, така и хранителният витамин B6 показват сходна бионаличност и биологична активност. Освен това, витамин B6 често се комбинира с магнезиеви добавки, тъй като значително подобрява усвояването на магнезий с около 20-40%. Улеснява разпределението на магнезия в тялото и спомага за поддържането на подходящи резерви от тази съставка. Ето защо при магнезиев дефицит изглежда по-полезно да се използват препарати с добавка витамин B6, отколкото самостоятелно.

Въпреки това, ако се диагностицира дефицит на витамин В6, се препоръчва употребата на хранителни добавки, съдържащи само тази съставка или комбинация от други витамини от група В, които при съвместен прием взаимно повишават усвояването си.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара
Витамин б комплекс цена
Клаген
Витамин б комплекс цена