Витамин В7 (Биотин) най-важното което трябва да знаете?

Какво е Витамин В7 (Биотин)?

Витамин B7, известен също като биотин, е водоразтворим витамин от групата B, който играе важна роля в поддържането на метаболизма и здравето на кожата, косата и ноктите. 

Ето най-важното, което трябва да знаете за витамин B7:

Какво е Витамин В7 (Биотин) най-важното което трябва да знаете?


Основни характеристики:

Водоразтворим витамин:

Витамин B7, витамин H, биотин и витамин за красота са имената на едно и също съединение. Биотинът има благоприятен ефект върху подобряване състоянието на косата, кожата и ноктите. Разтворим е във вода и се произвежда от чревни бактерии. Допълнителна добавка се препоръчва, когато се забелязва прекомерна загуба на коса, чупливи и цепещи се нокти и влошаване на състоянието на кожата (напр. при PsA). Какъв препарат с витамин B7 да изберете, каква е препоръчителната дневна доза биотин и защо не трябва да комбинирате суплементация с яйчен белтък? Отговорите на тези въпроси са в тази статия.

Биотинът в човешкото тяло се произвежда от бактерии, които естествено образуват чревната флора. Доставя се и с храната, която ядем. Но когато витамин B7 се отделя с урината в резултат на неговия метаболизъм, се получават загуби, които са няколко пъти по-големи от количеството, прието с храната. Освен това, дългосрочната антибиотична терапия стерилизира чревната среда и води до дефицит на биотин. Това може да доведе до влошаване на състоянието на косата, кожата и ноктите. Освен това, в по-тежки случаи могат да се появят псориатични кожни лезии по ръцете, ръцете и краката. В такива случаи си струва да се обмисли допълнителна добавка на тази съставка, тъй като само хранителни източници може да са недостатъчни.

Функции:

Витамин B7 участва в метаболизма на протеини, аспарагинова киселина, аминокиселини, захари, ненаситени мастни киселини и други липидни съединения. Биотин заедно свитамин Кучаства в синтеза на протромбин, съставка, която влияе върху правилното съсирване на кръвта. Витамин В7 се цени особено в дерматологията. Това съединение участва в образуването на кератин и деленето на клетките в косата, кожата и ноктите. Това подобрява растежа на косата и ноктите, намалява чупливостта им и подобрява състоянието на кожата.


Доказано е, че биотинът ограничавапобеляване на косатаи забавя или потиска процеса на оплешивяване. Предполага се, че това може да се дължи на свойствата на витамин B7, които регулират работата на мастните жлези. Това се изразява в облекчаване на симптомитесебореен дерматит (PsA), което от своя страна се приписва на отслабването на космените фоликули и косопада.


Биотинът също е съединение, богато на сяра, което е елемент, необходим за образуването на кератин, основният градивен елемент на ноктите и косата. Следователно, дефицитът на тази съставка може да доведе до отслабена коса и напукване или цепене на ноктите.


Енергиен метаболизъм:

Биотинът участва в метаболизма на въглехидрати, мазнини и протеини. Той действа като коензим за ензими, които разграждат тези макронутриенти и ги преобразуват в енергия.


Синтез на мастни киселини и глюконеогенеза:

Биотинът е необходим за синтеза на мастни киселини и за глюконеогенезата – процесът, чрез който тялото произвежда глюкоза от несъдържащи въглехидрати източници.


Здраве на кожата, косата и ноктите:

Биотинът е известен със своята роля в поддържането на здрави кожа, коса и нокти. Недостигът на биотин може да доведе до косопад, кожни обриви и чупливи нокти.


Поддържане на нервната система:

Биотинът подпомага нормалното функциониране на нервната система и може да има роля в когнитивните функции.
 

Недостиг на витамин B7:

Причини за недостиг:

Недостигът на биотин е рядък, тъй като този витамин се намира в много храни и се произвежда в малки количества от чревната микрофлора. Въпреки това, недостиг може да се появи при хора с генетични нарушения, които влияят на метаболизма на биотин, при продължително приемане на сурови яйца (съдържащи авидин, който блокира абсорбцията на биотин), или при пациенти на парентерално хранене без добавка на биотин.


Симптоми на недостиг:

Симптомите включват косопад, кожни обриви (особено около очите, носа и устата), чупливи нокти, умора, депресия, халюцинации и неврологични симптоми като изтръпване и мравучкане в ръцете и краката.
Източници на витамин B7:


Хранителни източници:

Богати източници на биотин включват яйца (особено жълтъка), месо (особено черен дроб), риба, ядки и семена, мляко и млечни продукти, авокадо, сладки картофи, карфиол, плодове като банани и малини, и някои зелени листни зеленчуци.


Хранителни Добавки:

Биотинът се предлага и под формата на хранителни добавки, които могат да бъдат полезни за хора с повишен риск от недостиг или за поддържане на здравето на косата, кожата и ноктите.
Дозировка и безопасност:


Препоръчителна дневна доза:

Препоръчителната дневна доза на витамин B7 варира в зависимост от възрастта и физиологичните нужди. За възрастни, адекватният прием е около 30 микрограма на ден. Бременните и кърмещите жени може да имат малко по-високи нужди.


Безопасност:

Биотинът е водоразтворим и излишните количества обикновено се изхвърлят с урината, което го прави безопасен за прием дори в по-високи дози. Въпреки това, изключително високи дози могат да повлияят на лабораторни тестове и винаги е добре да се консултирате с лекар преди да започнете прием на добавки.
 

Заключение:

Витамин B7 (биотин) е есенциален за енергийния метаболизъм и поддържането на здравето на кожата, косата и ноктите. Адекватният прием на биотин е важен за нормалното функциониране на организма и може да бъде осигурен чрез разнообразна и балансирана диета. В случаи на повишен риск от недостиг или специфични здравословни състояния, хранителните добавки с Витамин b7, могат да бъдат полезни.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара
Витамин б комплекс цена
Клаген
Витамин б комплекс цена