Витамин В8 (Инозитол) най-важното което трябва да знаете?

Какво е Витамин В8 (Инозитол)?

Витамин B8, известен също като инозитол, е вещество, което често се класифицира като витамин от групата B, макар че технически не е витамин, тъй като тялото може да го синтезира. Инозитолът играе важна роля в множество биологични процеси. Витамин B8 и правилното му ниво гарантират правилното функциониране на нервната система. Инозитолът увеличава производството на вещества, които предават сигнали между нервните клетки. Освен това, действайки като антидепресанти, той повишава обратното захващане на серотонин и гама-аминомаслена киселина, т.е. невротрансмитери. Кой витамин B8 да избера и какви са симптомите на дефицит и излишък на инозитол? Отговорите на тези въпроси са в тази статия. Ето най-важното, което трябва да знаете за витамин B8 (инозитол):

Какво е инозитол

 

Основни характеристики:

Псевдовитамин:

  • Инозитолът е съединение, необходимо за правилното функциониране на нервната система. Повишава чувствителността на серотониновите рецептори и има положителен ефект върху нивото и разпределението на ацетилхолина. Тези съединения са невротрансмитери, които имат благоприятен ефект върху настроението и благосъстоянието, правилната памет и функционирането на нервната система и мускулите. Смята се, че инозитолът помага за намаляване на симптомите на тревожност и пристъпи на паника. Поради тази причина някои изследователи посочват благоприятен ефект от употребата на инозитол при депресия, тревожност и шизофрения. Витамин B8 също играе важна роля за поддържане на правилните нива на глюкоза и инсулин и има положителен ефект върху липидния профил на кръвта.

Изомерни форми:

  • Съществуват девет изомера на инозитола, като най-често срещаните са мио-инозитол и D-хиро-инозитол.

Функции:

Клетъчна сигнализация:

  • Инозитолът участва в клетъчната сигнализация, включително в сигналните пътища на инсулина, което го прави важен за регулирането на кръвната захар и метаболизма на мазнините.

Мембранни структури:

  • Той е основен компонент на клетъчните мембрани, където участва в създаването на фосфатидилинозитоли, които играят ключова роля в сигнализацията и функционирането на клетките.

Нервна система:

  • Инозитолът е важен за функционирането на нервната система, като влияе върху невротрансмитерите и може да има успокояващо действие, което е полезно при състояния като тревожност и депресия.

Репродуктивно здраве:

  • Той играе роля в репродуктивното здраве, особено при жените, като може да помогне при синдрома на поликистозните яйчници (PCOS) чрез подобряване на инсулиновата чувствителност.

Недостиг на инозитол:

Причини за недостиг:

  • Недостигът на инозитол е рядък, тъй като тялото може да го синтезира и той е широко разпространен в храните. Въпреки това, дефицит може да се появи при метаболитни нарушения или при употреба на определени лекарства.

Симптоми на недостиг:

  • Симптомите на недостиг могат да включват косопад, кожни проблеми, високи нива на холестерол, депресия и тревожност.

Източници на инозитол:

Хранителни източници:

  • Инозитол се намира в различни храни, включително плодове (като пъпеш и портокали), зърнени храни, ядки, семена, бобови култури, месо и зелени листни зеленчуци.

Хранителни Добавки:

  • Инозитолът се предлага и под формата на хранителни добавки, които могат да бъдат полезни при специфични здравословни състояния или за поддържане на общото здраве.

Дозировка и безопасност:

Препоръчителна дневна доза:

  • Няма официално установена препоръчителна дневна доза за инозитол, тъй като тялото може да го произвежда и той се набавя лесно от храната. Обичайните дози в добавки варират от 500 милиграма до 2 грама на ден, в зависимост от нуждите.

Безопасност:

  • Инозитолът е считан за безопасен, дори при по-високи дози, но все пак е препоръчително да се консултирате с лекар преди започване на прием на добавки, особено при наличие на специфични здравословни състояния.

Заключение:

Инозитолът (витамин B8) е важно съединение, което участва в множество биологични процеси, включително клетъчната сигнализация, функционирането на нервната система и репродуктивното здраве. Макар и да не е истински витамин, той е есенциален за нормалното функциониране на организма и може да бъде набавен чрез разнообразна и балансирана диета. В случаи на повишен риск от дефицит или специфични здравословни нужди, хранителни добавки с Инозитол, могат да бъдат полезни.

Публикуване на коментар

По-нова По-стара
Витамин б комплекс цена
Клаген
Витамин б комплекс цена