Витамин В9 (Фолиева киселина) най-важното което трябва да знаете?

Какво е Витамин В9 (Фолиева киселина)?

Витамин B9, известен също като фолиева киселина в синтетична форма и фолат в естествена форма, е водоразтворим витамин от групата B, който играе критична роля в множество жизненоважни процеси в организма. Фолиевата киселина е синтетична форма на витамин В9. В природата този витамин се среща под формата на фолати. Не се синтезира в организма и трябва да се набавя с храната. 

 

Какво е Витамин В9 (Фолиева киселина)

Основни характеристики:

Водоразтворим витамин:

  • Витамин B9 е водоразтворим и трябва редовно да се набавя чрез храната, тъй като тялото не го съхранява в големи количества.

Фолат и фолиева киселина:

  • Фолатът е естествената форма на витамин B9, която се намира в храната, докато фолиевата киселина е синтетичната форма, която се използва в хранителни добавки и обогатени храни. Основната разлика между фолиевата киселина и фолатите е тяхната абсорбция от стомашно-чревния тракт. Поради наличието на много съединения, които ограничават бионаличността на фолатите от зеленчуци и плодове, които са източник на витамин B9, синтетичната фолиева киселина се усвоява по-добре. Освен това фолатите са силно чувствителни към термична обработка и UV радиация. Затова се приема, че фолатът от храната се усвоява в рамките на 50-80%, а синтетичният витамин В9 – напълно. Ето най-важното, което трябва да знаете за витамин B9:

    В организма фолиевата киселина се превръща в биологично активна форма – 5-метилтетрахидрофолат. В тази форма той може да проникне в клетките и да премине кръвно-мозъчната бариера. Все повече се съобщава за хора, страдащи от нарушения в метаболизма на фолиевата киселина. Липсата на активна форма на този витамин му пречи да действа. Ето защо, някои пациенти трябва да обмислят добавяне на метилирана форма на фолиева киселина . Нарушенията са свързани с мутации в гените, отговорни за метилирането на витамин B9. Този проблем може да засегне до 35% от европейското население.

Функции:

ДНК синтез и клетъчно делене:

  • Витамин B9 е необходим за синтеза и ремонта на ДНК и РНК, което го прави критичен за клетъчното делене и растеж. Това е особено важно по време на бързи периоди на растеж, като бременност и детство.

Производство на червени кръвни клетки:

  • Витамин B9 подпомага производството на червени кръвни клетки, предотвратявайки мегалобластната анемия, която се характеризира с умора и слабост.

Превенция на вродени дефекти:

  • Адекватният прием на фолиева киселина по време на бременност е критичен за предотвратяване на вродени дефекти на невралната тръба, като спина бифида.

Плодовитост

  • Фолиевата киселина е важна съставка за сперматогенезата. Недостигът на този витамин също причинява нарушения на плодовитостта при жените. Проблеми със забременяването могат да засегнат жени, които имат мутации в гените, отговорни за метилирането на фолиевата киселина.

Метаболизъм на хомоцистеин:

  • Витамин B9 помага за метаболизма на хомоцистеин, аминокиселина, която във високи нива може да увеличи риска от сърдечни заболявания. Подобно на други витамини от група В (В6 и В12), витамин В9 също понижава нивото на хомоцистеин в кръвта, което позволява трансформирането му в метионин. Високите нива на хомоцистеин в тялото причиняват увреждане на кръвоносните съдове и повишават нивото на лошия холестерол в кръвта. Това води до развитие на атеросклероза и в резултат на това до инфаркт на миокарда.

Недостиг на витамин B9:

Причини за недостиг:

  • Недостигът на витамин B9 може да се дължи на недостатъчен прием чрез храната, нарушена абсорбция, увеличени нужди (като по време на бременност) или прием на определени лекарства, които влияят на метаболизма на фолат.

Симптоми на недостиг:

  • Симптомите могат да включват умора, слабост, раздразнителност, задух, диария, загуба на апетит и загуба на тегло. При бременни жени недостигът може да доведе до вродени дефекти на невралната тръба у плода.

Източници на витамин B9:

Хранителни източници:

  • Богати източници на фолат включват зелени листни зеленчуци (като спанак и броколи), цитрусови плодове, бобови култури, пълнозърнести храни, авокадо, аспержи и черен дроб.

Хранителни Добавки и обогатени храни:

  • Фолиевата киселина се добавя в много обогатени храни, като зърнени закуски, хляб и паста. Тя се предлага и под формата на хранителни добавки, които са особено препоръчителни за жени, които планират бременност или са бременни.

Дозировка и безопасност:

Препоръчителна дневна доза:

  • Препоръчителната дневна доза за възрастни е 400 микрограма (mcg) диетичен еквивалент на фолат (DFE). За бременни жени дозата се увеличава до 600 mcg DFE, а за кърмещи жени – до 500 mcg DFE.

Безопасност:

  • Витамин B9 е водоразтворим и излишните количества обикновено се изхвърлят с урината. Въпреки това, прекомерният прием на фолиева киселина от добавки може да маскира симптомите на дефицит на витамин B12, което може да доведе до неврологични увреждания. Затова е важно да се спазват препоръчителните дози.

Заключение:

Витамин B9 (фолиева киселина/фолат) е критичен за ДНК синтеза, клетъчното делене и производството на червени кръвни клетки. Той е особено важен за бременни жени, за да се предотвратят вродени дефекти на невралната тръба. Адекватният прием на витамин B9 може да бъде осигурен чрез разнообразна и балансирана диета, богата на зелени листни зеленчуци и обогатени храни, както и чрез хранителни добавки с Фолиева киселина при необходимост.


Използвани източници:

Публикуване на коментар

По-нова По-стара
Витамин б комплекс цена
Клаген
Витамин б комплекс цена